Stodverksamhet
Projekt

Sparbanksstiftelsen Norrland har genom åren bidragit med ekonomiskt stöd till ett flertal projekt i Västerbotten och Västernorrland. Här är ett axplock av alla dessa projekt som vi är stolta över att medverka i!

Fioler för miljonvärden bidrar till utvecklingen
Sparbanksstiftelsen Norrlands fiolprojekt, som utformades 2005, är unikt eftersom projektet inte initierades av branschen utan av en stiftelse som vill medverka till kvalitetsmässig utveckling av musiklivet i Västernorrland och Västerbotten.
Kammarorkestern i Sundsvall och Norrlandsoperan i Umeå får låna vardera två kvalitetsfioler från stiftelsen. Det ena instrumentet har en dokumenterad historia sedan hundratals år och står för miljonvärden. Stiftelsen lånar även ut två andra fioler i 150 000-kronorsklassen under studietiden till en ung musikstuderande som utses av de respektive orkestrarna och stiftelsen.

Unik samesamling stärker besöksnäringen
År 2007 bidrog Sparbanksstiftelsen Norrland med 6 miljoner kronor till en unik samling sameföremål. Det var Lycksele kommun, Lycksele sameförening och Skogsmuseet som fick ta över den unika skatt av sameföremål som Birger Nordin samlat in under en hel livstid.
Syftet med samlingen är att gynna näringslivet via ökad turism och den är viktig för att bevara och föra vidare det samiska kulturarvet. Att placera samlingen i Lycksele var ett val på goda grunder, eftersom området har en rik sametradition och en stor del av samlingen har lokal anknytning.