75 000 kronor till Västernorrländska skidtalanger

Sex västernorrländska talanger inom alpint, skidskytte och längdskidåkning är årets mottagare av Sparbanksstiftelsen Norrlands Ungdomsstipendium. Stipendierna som totalt motsvarar 75 000 kronor delades ut i samband med Ångermanlands Skidförbunds årsstämma i Sollefteå 4 november.

– Det är jättekul med en ekonomisk boost. Jag satsar hårt på skidskyttet och stipendiet inspirerar mig till att fortsätta kämpa, säger Sebastian Samuelsson, Vårby IK.
– Stipendiet betyder mycket för mig. Jag är väldigt hedrad. Pengarna kommer jag lägga på träningsläger och tävlingar, säger Lisa Hörnblad, Höga Kusten AF.

Sparbanksstiftelsen Norrland vill premiera unga skidåkare och varje år delas en totalsumma på 75 000 kronor ut till sex lovande idrottare i Västernorrland.
– Det är en underbar känsla att kunna uppmärksamma så många unga talanger. Vi hoppas att det sporrar dem till framtida framgångar, säger Stig Wiklund, Sparbanksstiftelsen.

Många stjärnor i Västernorrland

Stipendierna motsvarar 12.500 kronor vardera och delas ut i samarbete mellan Sparbanksstiftelsen Norrland och Swedbank. Det är ett utdelningsstipendium som inte går att ansöka om. Istället letar stiftelsen tillsammans med Ångermanlands och Medelpads Skidförbund aktivt upp och stödjer unga lovande utövare inom skidsport. Stipendierna delas ut till en man och en kvinna inom varje gren. De ska vara mellan 17 och 19 år, ha en stark anknytning till Västernorrland och vara något av ambassadörer för idrotten och stipendiets riktlinjer. Det är inte bara de bästa årsresultaten som belönas. Stor vikt läggs också vid sportsligt uppträdande och förmågan att kämpa och satsa på sin idrott.
– Vi har fått fram många stjärnor i Västernorrland. Det är en tradition som gärna får hålla i sig. Det här är ett sätt för oss att bidra till det, säger Stig Wiklund.

Stipendiaterna:

  • Filip Vennerström, 17, Sundsvalls SLK (alpint)
  • Lisa Hörnblad, 19, Höga Kusten AF (alpint)
  • Sebastian Samuelsson,18, Vårby IK (skidskytte)
  • Viktoria Karlsson, 18, Vårby IK (skidskytte)
  • Elias Olofsson, 18, Vårby IK (längd)
  • Linda Ström, 19, Hägglunds Ski Team SK, (längd)

På bilden: Lisa Hörnblad, en av de sex unga talanger som får Sparbanksstiftelsen Norrlands Ungdomsstipendium 2015.

Foto: Nicklas Blom