Sparbanksstiftelsen

Det blev dubbelt Vilhelmina när årets stipendium för Unga ideella krafter Västerbotten delades ut på måndagen 5 december. Hockeytränaren Melinn Danielsson från Vilhelmina IK och teamet bakom Epa-skjuts Midnight Light Festival prisas för sitt ideella engagemang av Sparbanksstiftelsen Norrland.

Redan som 15-åring trädde Melinn Danielsson in i rollen som tränare för en grupp unga hockeytjejer i Vilhelmina. Två år senare coachar och peppar hon åtta tjejer och hoppas att ännu fler ska våga satsa på hockeyn. Melinn Danielsson tilldelas årets stipendium för Unga ideella krafter Västerbotten från Sparbanksstiftelsen Norrland.
– Jag är så himla tacksam för att bli sedd, även om det ibland inte känns som att man blir det. Det här kan inspirera både mig och de tjejer jag tränar att fortsätta, säger Melinn Danielsson.

Årets andre vinnare kommer också från Vilhelmina och består av ett 30-tal lokala tjejer och killar med passion för motorer. Epa-skjuts Midnight Light Festival har sedan 2017 organiserat transport för gästande artister som kommer till Vilhelmina för den årliga musikfestivalen. Elliot Westin är en av de unga chaufförer som guidat artister till festivalen under några varma sommarnätter 2022. Att initiativet nu prisas med årets stipendium för Unga ideella krafter Västerbotten ser Elliot Westin som ännu ett kvitto på att insatsen verkligen är uppskattad.
– Dessutom brukar artisterna tycka det är väldigt kul att bli hämtade med Epa-traktor och många vill gärna åka runt i Vilhelmina. De vill se vad man gör och var man håller till, säger Elliot Westin.

Frida Anundsson är vd för Sparbanksstiftelsen Norrland och fanns under måndagen på plats på Hotell Wilhelmina för en näringslivsträff tillsammans med Vilhelmina kommun och personal från Swedbank i Vilhelmina. Här passade hon på att dela ut priset till årets vinnare.
– Det sker massor av bra insatser överallt i norr, och det här är ett sätt för oss att visa uppskattning till de som bidrar till att göra samhället till en bättre plats, säger hon.

Detta är det sjunde året som stipendiet för Unga ideella krafter Västerbotten delades ut och Frida Anundsson ser årets vinnare som lysande exempel på hur unga människor engagerar sig i hemorten.
– Melinn Danielsson inspirerar och stöttar unga tjejer att våga ta plats inom idrotten, och Epa-skjuts visar hur samarbete kan möjliggöra och lyfta ett stort evenemang. Detta är på alla sätt mycket värdiga vinnare, säger Frida Anundsson.

Juryns motivering:

Melinn Danielsson är tränare inom Vilhelmina IK hockey för damlaget. Hon har med stort hjärta och glädje engagerat sig för de unga tjejerna och att de ska våga tro på sig själva i en sport som domineras av män. Melinn har inspirerat och pushat dessa tjejer att våga ta för sig och stärkt deras självförtroende. Hon har även tränat och deltagit i matcher med Queens of Lapland, ett lag som består av hockeyspelande tjejer från olika delar av Västerbottens inland. Under sommaren leder Melinn även innebandy varje tisdag. Den gemenskap som Melinn skapat med sitt engagemang har varit ovärderlig för många unga tjejer i Vilhelmina.

Midnight Light Festival är en musikfestival som startade 2017 i Vilhelmina. Festivalen går av stapeln i juli och beskrivs som en lång festival ”där solen går upp utan att gå ner”. Till festivalen kommer flertalet artister. Dessa är i behov av logistik mellan festivalområdet och boendet. Logistiken sköts och planeras av ungdomar som kör epa-traktorer i Vilhelmina. Ungdomarna har gjort ett fantastiskt bra jobb och många goda krafter har samlats för att få till denna musikupplevelse i de ljusa sommarnätterna. Varje år förändras gruppen eftersom epa-tiden är åldersbegränsad – då introduceras nya ungdomar som fyller 15 år och väljer att köra epa till uppdraget. Det är många ungdomar som varit engagerade i Epa-skjuts sedan starten av Midnight Light Festival år 2017. Denna utmärkelse är en hyllning till dom alla och det engagemang dom visat för uppdraget och det ansvar dom tagit.