Sparbanksstiftelsen

Sparbanksstiftelsen Norrland arbetar på olika sätt för att främja den positiva utvecklingen i Västernorrland. Ett led i det arbetet är stipendiet Unga ideella krafter som i år går till Erika Ehnebom och Jonathan Häggblom från Ånge.
– Inom teatern är det otroligt mycket ideella krafter som behövs för att det ska gå runt. Att få det här stipendiet känns jättestort och jätteroligt. Jag känner mig alldeles rörd, säger Erika Ehnebom.

Stipendiaterna utses i samarbete med Ideell kulturallians Västernorrland. Erika Ehnebom är utbildad teaterpedagog och är cirkelledare på Teaterverkstan i Ånge. Även Jonathan Häggblom ingår i Teaterverkstans verksamhet och har varit engagerad i många olika teatergrupper och teaterproduktioner.

– Eldsjälar som Erika och Jonathan behövs verkligen, inte bara i vår region utan överallt, säger Maria Hedblom, vd Sparbanksstiftelsen Norrland och fortsätter:
– Erika är en stor inspirationskälla och har en förmåga att locka fram kreativiteten hos ungdomarna. Hon ser varje deltagare i en grupp och månar om allas lika värde. Och Jonathan, en av våra yngsta stipendiater i den här kategorin, har redan åstadkommit så mycket. Vi hoppas att det här ska sporra honom att fortsätta med samma driv många år framöver och att han ska vara delaktig i den lokala utvecklingen.

Erika får många lovord för sin initiativrikedom och sitt fina arbete med barn och unga. Förra året arbetade hon som medregissör med pjäsen ”Krossa allt” skriven av Maria Marre Gustafsson – ett ungdomsprojekt som handlade om nätmobbing, relationer och att våga vara den man är. Högaktuella ämnen som väckte stort engagemang och involverade många unga i Ånge. Pjäsen spelades upp två gånger i Teaterverkstans lokaler samt en gång i Matfors.
– Det var en lokal produktion där även hoppade in som skådespelare. Vi vill ju att projekten ska gå ihop och att det ska gå bra för barnen, och då rycker man in där det behövs, säger Erika.

Erika flyttade till Ånge för två år sedan och kommer ursprungligen från Hudiksvall där hon ställde sig på scenen för första gången när hon var åtta år. Hon såg en föreställning med Hudiksvalls Arbetarteater under ledning av Barbro Kernby och sade att ”Det där vill jag göra!”. Det gjorde hon och utbildade sig så småningom till teaterpedagog vid Marieborgs Folkhögskola i Norrköping.
– Pengarna kommer jag att investera i framtiden på något sätt, inom teatern eller hälsopedagogik. Jag läser nu en kurs i hälsopedagogik på distans via Högskolan i Halmstad och ska göra ett fiktivt hälsoprojekt där jag blandar in teatern som metod för återhämtning och uppbyggnad av självkänsla. Så kanske någonting för att föra mig framåt på den banan, säger Erika.Jonathan är precis som Erika en god förebild för barn och unga. Han är en person som sprider mycket positivitet och som drivs av att kunna hjälpa andra. Jonathan är 16 år och går första året på Räddningsgymnasiet på Sandö, en naturvenskaplig utbildning som är profilerad mot civil krishantering, brand och räddning, och han är även medlem i försvarsungdom, Försvarsutbildarnas ungdomsverksamhet. Teatern har varit hans stora intresse ända sedan lågstadiet och Jonathan har även medverkat vid ett antal evenemang i Ånge. Bland annat som konferencier under julskyltningen och på UKM lokal- och länsfestival, som prisutdelare vid Kulturnatten och vid Barncancergalan körde han standup.

– När jag hörde att jag var aktuell för det här stipendiet så blev jag jätteglad men att det var så mycket pengar hade jag inte väntat mig. Jag kommer att använda dem för att ge tillbaka till de som har hjälpt mig genom åren. Teater är det roligaste jag vet och jag har alltid känt mig väldigt välkommen. Jag brukar säga till andra att kom på en teaterövning någon gång, men de svarar oftast nej eller jag vågar inte, jag kan inte. Men man behöver inte vara bäst på allt, det gäller bara att våga pröva, säger Jonathan.

Stipendiet uppgår till 15 000 kronor per mottagare och det här är femte året i rad som det delas ut. Enligt Sparbanksstiftelsen Norrlands stadgar ska det gå till unga ideella krafter som genom ideellt arbete och med egen drivkraft har modet att göra skillnad. Engagemanget ska vara av betydelse för andra människor och grupper i samhället.

På bilden: Anna Norberg, Sparbanksstiftelsen Norrland, delar ut stipendiet digitalt till Erika Ehnebom (till höger på bildskärmen) och Jonathan Häggblom.

Foto: Margareta Bergvall