Sparbanksstiftelsen

För många kommer företagande och entreprenörskap med födseln och som det mest självklara.
Så var det aldrig för Sofia Jonsson – men i dag driver hon eget konsultbolag och brinner för utveckling och att inspirera fler att ta klivet som egenföretagare.
Nu är hon invald som huvudman i Sparbanksstiftelsen Norrland.

– Det känns jättefint att få vara en del av Sparbanksstiftelsen. Jag ser framemot att vara en länk mellan mitt lokalsamhälle och lyfta goda exempel på lönsamma företag och de komponenter som gjort att de lyckats, säger Sofia som kommer från Uppsala men har sina rötter i Kramfors.
Sofia har starka anknytningar till Västernorrland och delar livet mellan sina två bostäder – huset i Noraström och så särbons hus i Sollefteå. Hon får alltså uppleva både kust och inland, det bästa av två världar. Det är lite så hon ser på sitt familjeliv också.
– Jag har själv två barn så det är en väldigt härlig vardag, när man packar för att åka till ena stället är det en härlig känsla. Visst blir det mycket logistik i vardagen men det gör den också väldigt varierad och det är spännande att ta del av två olika samhällen, säger Sofia.
Variation är något som även går att finna i hennes yrkesliv – dels som anställd mediasäljare åt ADC Media som ger ut gratistidningar i Kramfors och Sollefteå, dels som egen företagare som utbildningskonsult inom krishantering.
Sofia gick utbildningen Internationell kris- och konflikthantering vid Umeå universitet och har sedan dess haft en myndighetstjänst inom MSB innan hon bytte bana och startade eget. Därefter har offentliga organisationer blivit uppdragsgivare åt henne inom ramen för den enskilda firman.
– Jag trodde att jag kunde vara anställd och jobba med en sak, men jag är lite för nyfiken för att bara jobba med en organisation. På det här sättet får jag verkligen jobba med allt gott och blandat. Krishantering handlar egentligen om hur man skapar hållbara organisationer och det går också hand i hand med hur ett företag kan bli ekonomiskt hållbart över sikt. Det jag brinner för är att möta olika organisationer och nu får jag ta del av hur vardagen ser ut för väldigt många olika, förklarar Sofia.

Via sitt företag har hon även ett stort uppdrag som rådgivare åt Nyföretagarcentrum i Kramfors/Sollefteå där hon coachar andra som ska starta eget.
– Det kommer nog mycket utifrån min egen resa, för många är det nog självklart att vara egenföretagare, men det är inget jag har från min bakgrund. Jag har däremot alltid varit nyfiken på det men alltid trott att varit för svårt. Sedan jag insåg att det handlar om att nå ut och hjälpa andra så passar det mig hur bra som helst. Det är för få som vågar starta eget och den förändringen vill jag bidra till, säger Sofia.

Vid sidan av det yrkesmässiga är hon även starkt engagerad i föreningslivet i Kramfors, tidigare i en kulturförening och nu i Folkets husföreningen på Svanö.
– Det är en livfull förening som blivit en jätteviktig knutpunkt för människorna på orten, den behövs verkligen, säger hon.
Genom sitt huvudmannaskap i Sparbanksstiftelsen hoppas hon kunna bidra av sina erfarenheter.
– Jag tycker om tanken att jobba för en hållbar ekonomi med syftet att kunna leva och ta kloka, välgrundade beslut. Om man har en drivkraft och ser en affärsmöjlighet så bör man ha en översiktlig plan och jobba sig framåt steg för steg för att lyckas, samtidigt som man tar chansen när det uppstår möjligheter. Det handlar om att tänka långsiktigt kring ekonomin och det tycker jag hänger ihop med Sparbanksstiftelsens uppdrag. Det känns jättefint och hedrande att vara en del av den, säger Sofia.

Johan Duvdahl, ordförande Sparbanksstiftelsen Norrland, välkomnar Sofia som blir en av 20 huvudmän.
– Det är en styrka att vi har så många engagerade huvudmän som inte bara är spridda geografiskt utan även besitter en bredd av kompetenser och nätverk som kommer stiftelsen till nytta. Sofia är ju ett perfekt exempel på detta och vi är jätteglada över att hon kommer in med sina perspektiv och ett starkt nätverk som hjälper till att sprida sparbanksidén, säger Johan.