Sparbanksstiftelsen

Den 23 maj, 2013, överlämnade Sparbanksstiftelsen Norrland ett förnämligt instrument till den lovande unga violinisten Fanny Källström, 18. Det skedde i samband med Nordiska Kammarorkesterns säsongsavslutning i Tonhallen, Sundsvall.

Fiolen, som ligger i 150 000-kronorsklassen, lånas ut för att uppmuntra och stödja vidare musikalisk utveckling.
– Det är ett förnämligt instrument som knappast någon studerande har råd att köpa själv. Det känns både viktigt och fantastiskt kul att kunna ge unga talanger den här möjligheten, säger Lena Näslund som företräder Sparbanksstiftelsen Norrland och är den som kommer att överlämna fiolen.

Unikt projekt

Stiftelsen har sedan 2005 ett pågående fiolprojekt. Det är unikt eftersom projektet inte initierades av branschen utan av en stiftelse som vill medverka till kvalitetsmässig utveckling av musiklivet i Västernorrland och Västerbotten.
Kammarorkestern i Sundsvall och Norrlandsoperan i Umeå får låna vardera två kvalitetsfioler från stiftelsen. Varav det ena instrumentet har en dokumenterad historia sedan hundratals år och står för miljonvärden. Stiftelsen lånar även ut två andra fioler i 150 000-kronorsklassen under studietiden till en ung musikstuderande som utses av de respektive orkestrarna och stiftelsen.

”Det peppar förstås”

Nu är det Fanny Källströms tur. Fanny kommer från Härnösand och började spela i Kulturskolan när hon var nio år. För tillfället studerar hon klassisk musik vid Musikkonservatoriet i Falun. Men hon begränsar sig inte till klassiskt utan uppehåller sig lika gärna inom folkmusikens värld. Hon är mångsidig och mycket begåvad, vilket inte gått utdelningsansvariga vid Kammarorkestern och Sparbanksstiftelsen förbi.
– Jag är otroligt glad! Det betyder jättemycket för mig att någon tror på mig och mina möjligheter att utveckla mitt spelande. Med den här fiolen kan jag bli en bättre musiker. Det peppar förstås, säger Fanny, vars mål är att kunna leva på musiken.