Henric Wallmark 2017 års konstnärsstipendiat

Den Sundsvallsbaserade bildkonstnären Henric Wallmark, 35, tog på fredagen emot Sparbanksstiftelsen Norrlands Konstnärsstipendium på 100 000 kronor. Stipendiet, som årligen delas ut till en ung lovande konstnär, syftar till att uppmuntra kulturlivet i Västernorrland och Västerbotten.

– Jag är väldigt glad och överraskad. Det är inget stipendium som går att söka utan stiftelsen har sökt upp mig, så självklart är jag hedrad. Stipendiet får stor betydelse för mitt fortsatta skapande, säger Henric Wallmark.

Stiftelsens motivering: ”Henric Wallmark är en mångsidig bildskapare, som genom film, animation, musik och ljud uttrycker sig i en starkt berättande form. Med fantasi och humor gestaltar han det mänskliga varat och delar dessutom generöst med sig av sitt hantverkskunnande och sitt mentala flöde.”

Henric Wallmark är född och bosatt i Sundsvall. Han beskriver sig som nyfiken i sitt skapande och trivs bäst med att prova nya saker, en inställning som tillåter Henric att fritt röra sig mellan filmregi, illustrationer och musikkompositioner.
– Jag vill inte begränsa mig till någon form eller uttryck utan drivs av spänningen i att skapa någonting som inte fanns för några sekunder sedan, säger han.

Sparbanksstiftelsen Norrlands Konstnärsstipendium delas varje år ut till en ung konstnär med kopplingar till Västerbotten eller Västernorrland. Det är ett utdelningsstipendium som blivit en eftertraktad utmärkelse bland länens konstnärer. Bland tidigare mottagare märks Magdalena Nordin, Anders Sunna och Knutte Wester.
– Konstnärsstipendiet är ett av de största av sitt slag i Norrland. Det känns både viktigt och roligt att vi kan uppmuntra lovande konstnärer i vår region till fortsatta kulturgärningar, säger Maria Hedblom, stiftelsens verkställande tjänsteman.

I samband med Sparbanksstiftelsen Norrlands årsstämma på Folkets Hus i Umeå uppmärksammades ytterligare två konstnärer. De tilldelades varsitt stipendium som innebär en månads vistelse på Ricklundagården i Saxnäs, med möjlighet till utställning.

Erika Landström, 33, Umeå. Målare, skulptör. Motivering: ”Med strama enkla linjer på duk, i samklang med hård betong och glas ger Erika en ny dimension till det traditionella måleriet. Hennes experimentlusta uttrycks i såväl samarbeten i stora performanceprojekt som strukturella egensinniga arbeten i skrift, foto och andra medier. För ett rikt förgrenat konstnärskap med konsekvens och djup tilldelas Erika Landström stipendiet Ateljé Ricklundgården.”

Cecilia Hultman, 31, Sundsvall. Teckning, rumsliga installationer. Motivering: ”Med ett litet vitt papper och en penna i handen, skapar Cecilia de mest fascinerande bilder som om de vore tagna direkt ifrån verkligheten. Hennes bilder är berörande och har ett sinnligt djup. Genom poesi reflekteras och fördjupas hennes visuella verk ytterligare. En ökad nyfikenhet för skulpturala former pekar mot en spännande utveckling som kan främjas genom att hon tilldelas stipendiet Ateljé Ricklundgården.”