Konstnärsststipendium till Johanna

Johanna Hästö, Ida Rödén och Gustav Hillbom är namnen på de tre konstnärer som i dag fick ta emot stipendier i samband med Sparbanksstiftelsen Norrlands årsstämma i Lycksele, 2013.

Det största stipendiet, Konstnärsstipendiet, motsvarar en summa på 100.000 och går i år till Johanna Hästö från Umeå med följande motivering:
”I Johanna Hästös konst blir det djupt personliga allmängiltigt och mänskligt. I text och bild – textilt arbete, performance, teckning och poesi – gestaltar hon idéer med starkt personligt uttryck. Johanna Hästö är mångsidig, medveten om detaljer och har ett stort hantverkskunnande.”
– Det är fantastiskt roligt! Även om det inte är ett arbetsstipendium, betraktar jag det som ett sådant och det ger mig möjlighet att jobba med min konst utan att behöva oroa mig för pengar, säger Johanna Hästö.

Trots att Johanna Hästö har sin grund i teckning begränsar hon sig inte till en teknik, utan rör sig lika självklart i områden som skulptur, textilarbete, text, video och performance.
– När det finns någonting som måste uttryckas använder jag mig av den teknik som jag tycker lämpar sig bäst. Det gör att jag hela tiden måste lära mig nya saker.
En röd tråd i hennes konst är emellertid fascinationen över spänningen mellan utanpå och inuti, kommunikationen som sker däremellan, och intresset för kroppen som uttrycksmedel.

Eftertraktad utmärkelse bland unga konstnärer

Sparbanksstiftelsen Norrlands Konstnärsstipendium delas varje år ut till en ung konstnär (under 40 år) som verkar, eller har rötterna, i Västerbotten eller Västernorrland. Det är ett utdelningsstipendium som inte går att ansöka om, och har blivit en eftertraktad utmärkelse bland länens konstnärer.
Bland tidigare mottagare kan nämnas Anders Sunna (2012), Sofie Weibull (2011) och Knutte Wester (2010).
– Konstnärsstipendiet är, om inte det största, åtminstone ett av de största av sitt slag i Norrland. Det känns både viktigt och roligt att vi kan uppmuntra lovande norrländska konstnärer till fortsatta kulturgärningar, säger Maria Hedblom, Sparbanksstiftelsen Norrlands ordförande.

Två Ateljéstipendium

Varje år delas även vistelsestipendier ut till två lovande ung konstnärer, en från Västerbotten och en från Västernorrland. Ricklundgårdens Ateljéstipendium, som det kallas, innebär en månads ateljévistelse på Ricklundgården i Saxnäs med möjlighet till utställning. I år tilldelades dessa Ida Rödén och Gustav Hillbom.

Ida Rödén, 32, är uppvuxen i Härnösand men bor för närvarande i San Fransisco. Hon har bland annat en magisterexamen i fri konst från California Collage of the Arts och en magisterexamen i konstvetenskap från Stockholms Universitet. Ida Rödén är en interdisciplinär konstnär som arbetar på gränsen mellan konceptuell fotografi, creative writing, skulptur och konst.

Gustav Hillbom, 31, har rötterna i Gällivare, men lever och verkar i Umeå. Han har bland annat en treårig utbildning i fri konst från Konstfack, och har även studerat vid Parsons The New School For Design i New York. Gustav Hillbom är en filmande konstnär.