Sparbanksstiftelsen

Kramforsbaserade konstnären Elme Ämting-Selja tilldelas Sparbanksstiftelsen Norrlands prestigefyllda konstnärsstipendium för 2022. Prissumman är 100 000 kronor.
– Jag är väldigt glad, rörd och tacksam. Det är en stor ära och stipendiet innebär en ekonomisk trygghet för mitt skapande, säger Elme.

”Elme Ämting-Selja visar skörhet, kraft och starkt patos i performance, objekt och texter. Hennes verk är utlämnande och väjer inte – de är poetiska och drabbande. ” Så lyder Sparbanksstiftelsen Norrlands motivering till att 38-åriga Elme får 2022 års konstnärsstipendium.

– Som konstnär är jag beroende av stipendier och ett pris av den här storleken innebär en stor lättnad och gör att jag under ganska lång tid kan fokusera mer på mitt arbete, säger Elme.

Tidigare har hon arbetat huvudsakligen med ljud, installation och performance och exempelvis använt mörka, trånga utrymmen och äldre teknik såsom overheadprojektion och diabilder. Den senaste tiden har Elme arbetat med skulpturer, både för att bearbeta sin psykiska sjukdom och för att berätta om synen på psykisk ohälsa genom tiderna.

– Jag intresserar mig för mänsklig skörhet, både det obehagliga och det tröstande som kan finnas i kropp och psyke. Jag vill materialisera den utsatta människans själsliga tillstånd och genom att visa vad jag och andra bär inom oss kan jag få lindring och samtidigt ge bot. I det fula och deformerade finns en särskild sorts skörhet som berör mig och som jag vill bearbeta med känslighet och innerlighet. Jag vill få människor att känna, väcka deras empati och öka deras förståelse för hur andra kan må och fungera, säger Elme.

Hon är född i Umeå och har bott på flera orter. I vintras lämnade hon Härnösand och är sedan dess bosatt och verksam i Kramfors.

– Här har jag mitt hus och min ateljé. Jag hämtar mycket inspiration från Ångermanälven och arbetar nu med ett diktprojekt som är kopplat till den, säger hon.

Anna Norberg, styrelseledamot på Sparbanksstiftelsen Norrland, konstaterar att Elmes skapande har en skörhet som sticker ut.

– Hon är väldigt utlämnande i sitt konstnärskap. Elme processar och skapar en bild av sin egen sårbarhet och det var något vi fastnade för, säger Anna.

Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium går inte att söka och delas varje år ut till en ung och lovande konstnär med koppling till Västerbotten eller Västernorrland och syftar till att uppmuntra kulturlivet i regionen.

– Vi vill lyfta konsten och de kreativa krafter som finns i regionen och hoppas att stipendiesumman på 100 000 kronor ska göra skillnad och bli en språngbräda för Elme i hennes skapande, säger Johan Duvdahl, ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland.

På bilden: Elme Ämting-Selja och hennes konstverk döden.