Sparbanksstiftelsen

Det prestigefyllda Konstnärsstipendiet från Sparbanksstiftelsen Norrland går i år till konstnären Martin Skimutis med rötterna i Ramvik, Härnösand.
På fredagen mottog han en stipendiecheck på 100 000 kronor.
– Det känns helt otroligt, det har nog inte sjunkit in riktigt hos mig. I dessa tider är det såklart en trygghet med så mycket pengar, säger Martin.

Stiftelsen motiverar sitt val så här: ”Martin Skimutis återskapar ömsint objekt och platser, präglade av tystnad och frånvaro, som väcker tankar om livets sårbarhet. Med stor detaljrikedom berättar han om miljöer som skapats i en tid av framtidstro eller formats av vårt moderna levnadssätt; en civilisationskritik som drabbar betraktaren.”

Martin skapar små miniatyrer, ofta bestående av skrot och skräp, och slutresultatet är detaljrika byggnader eller gripande landskap som förmedlar mycket känslor.
– Jag har alltid byggt miniatyrer, ända sedan jag var barn. Jag minns att det fanns ett barnprogram på SVT som hette Skymningssagor. I introt var det en liten järnvägsbana som snurrade runt och som jag var starkt fascinerad av. Det uppstår en speciell känsla när man har överblick och ett utanpåpersktiv – det är tryggt med begränsningar men samtidigt melankoliskt. Serietecknaren Jan Lööf hade ofta överblicksbilder som fångade känslan som jag gillar och som gör att jag skapar miniatyrer, säger Martin.

Den röda tråden i hans skapande är ofta Sverige, det kan handla om observationer kring olika skeenden som präglat Sverige.
– Avregleringen tänker jag är ett ämnesord som ofta följer med mig och där har min uppväxt i Ramvik präglat mig mycket. Jag har alltid varit intresserad av historia och politik och på senare tid tycker jag att den norrländska identiteten, om det finns en sådan, känns mer aktuell och att jag hellre tar på mig den tröjan i dag än när jag flyttade till västkusten som 22-åring, säger Martin som bor i Göteborg.

I Ramvik bor föräldrarna kvar varav pappan har en lång bakgrund som träskulptör och möbeltillverkare.
Stipendiet går inte att söka och delas varje år ut till en ung och lovande konstnär med koppling till Västerbotten eller Västernorrland och syftar till att uppmuntra kulturlivet i regionen.

– Vi fångades av hur starkt det känns att Martin kommer från vår region och hur han betraktar något av en svunnen tid i sina alster men plockar in den moderna tiden på ett väldigt intressant sätt. På avstånd, med överblick och ibland med en stor portion humor – det blir levande miniatyrskapelser. Det känns väldigt roligt att kunna uppmuntra Martin på det här sättet, med ett stipendium som är ett av de största i sitt slag i norra Sverige, säger Maria Hedblom, vd, Sparbanksstiftelsen Norrland.

Som vanligt delades stipendiet ut på Sparbanksstiftelsens årsstämma men till skillnad mot tidigare år skedde utdelningen digitalt.