Provocerande Umeåkonstnär är årets konstnärsstipendiat

Magdalena Nordin är årets mottagare av Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium på 100 000 kronor. ”Magdalena Nordin förvirrar betraktaren. Hon är en konstnär och feminist som tar spjärn mot det etablerade i ett provocerande, mångsidigt, modigt och humoristisk konstnärskap, som inbjuder till nya tankar och reflektion”, lyder motiveringen.

Stipendiet delades ut i samband med stiftelsens årsstämma på Hotell Hallstaberget i Sollefteå på fredagen. Ytterligare två konstnärer, Hanna Holmgren och Axel Larsson, tilldelades varsitt vistelsestipendium på Ricklundagården. Magdalena Nordin är född 1980 i Umeå. Hon är utbildad på Konstfack och tog sin master 2009 i Fri konst i Stockholm. Hon arbetar med text, video, foto, konceptkonst, måleri och performance. Många av hennes arbeten verkar utanför konstvärlden och ibland utan konstnärlig avsändare. Hennes sätt att arbeta har koppling till situationismen där konstnären använder metoden att förvränga verkligheten, skapa förvirring för att väcka frågor och få en passiv åskådare att bli kritisk.

– Mitt konstnärskap är starkt präglat av min uppväxttid med politisk medvetenhet, veganism, anarkism och gräsrotskultur. Jag har valt att bo i Norrland och influeras av den omgivning som finns här, säger Magdalena, som bland annat uppmärksammats under sitt alias som bloggaren Lena Gerner och för den egenproducerade dokusåpasatiren Kulturkampen.

Om Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium

Stipendiet delas varje år ut till en ung konstnär (under 40 år) som verkar, eller har rötterna, i Västerbotten eller Västernorrland. Det är ett utdelningsstipendium som inte går att ansöka om, och har blivit en eftertraktad utmärkelse bland länens konstnärer. Bland tidigare mottagare kan nämnas Ida Rödén, Anders Sunna och Knutte Wester.

– Konstnärsstipendiet är ett av de största av sitt slag i Norrland. Det känns både viktigt och roligt att vi kan uppmuntra lovande norrländska konstnärer till fortsatta kulturgärningar, säger Maria Hedblom, Sparbanksstiftelsen Norrlands ordförande.

Vistelsestipendium på Ricklundgården

Tillsammans med Emma Ricklunds stiftelse delas även vistelsestipendier ut till två lovande unga konstnärer. Ricklundgårdens ateljéstipendium innebär en månads ateljévistelse på Ricklundgården i Saxnäs med möjlighet till utställning. Årets stipendiater är:

Hanna Holmgren, 30, Umeå. En textil- och bildkonstnär utbildad vid Högskolan för Konst och Design i Göteborg. Motivering: ”Hanna Holmgrens konst vilar tryggt på en klangbotten av kvinnlig tradition. Med upprepningen och det meditativa som viktiga element ges frihet till ett konceptuellt och performativt nyskapande. Hanna ger en fördjupad upplevelse av sin konst genom att engagera publiken till att vara mera än enbart åskådare.”

Axel Larsson, 22, tidigare Sundsvall. Utbildar sig i fotografi på Akademin Valand i Göteborg. Motivering: ”Axel Larssons konst är mångsidig, pendlar mellan det lekfulla och det allvarliga, mellan det enskilda och det allmänskliga, mellan det jordnära och det tekniska. Vi ser här goda förutsättningar för ett intressant konstnärskap.”