Sparbanksstiftelsen

Sparbanksstiftelsen Norrlands skidstipendium går i år till Knut Wikström, Johanna Pahlin, Elis Tingelöf, Emma Aicher, Gustaf Lindqvist och Elin Forsgren. De belönas med 15 000 kronor vardera.
– Det känns fantastiskt bra att vi kan fortsätta stötta unga och hängivna idrottare på det här sättet. Att vi kan bidra med positivitet och lyfta fram skidsporten i vår region, säger Stig Wiklund, Sparbanksstiftelsen Norrlands ordförande.

För tionde året i rad delar Sparbanksstiftelsen Norrland ut stipendium till unga, lovande skidåkare i Västernorrland för att motivera, premiera och uppmuntra dem att fortsätta satsa på sina idrotter.

– Det är kul att vi kan behålla vår tradition med stipendierna och ge den här möjligheten till ungdomarna. I dessa tuffa och oroliga tider är det särskilt viktigt att ha något positivt att fokusera på, säger Stig Wiklund.

Stipendiaterna är mellan 17 och 19 år och har utsetts i samarbete med Ångermanlands och Medelpads Skidförbund. Årets mottagare är:

  • Knut Wikström, Bergeforsens SK (skidskytte)
  • Johanna Pahlin, I21 IF (skidskytte)
  • Elis Tingelöf, Sollefteå Skidor (längdskidor)
  • Emma Aicher, Sundsvalls Slalomklubb (alpint)
  • Gustaf Lindqvist, Sundsvalls Slalomklubb (alpint)
  • Elin Forsgren, Vårby IK (längdskidor)

Bland tidigare stipendiater finns bland andra Ebba Andersson, Frida Karlsson och Sebastian Samuelsson – några av Sveriges toppåkare inom längdåkning och skidskytte.

– För oss är det såklart inspirerande att följa Ebba, Frida och Sebastian och deras framgångar, och vi hoppas att de också ska inspirera årets stipendiater att nå sina mål. Den tid vi befinner oss i nu är inte lätt, varken för utövare eller tränare, men det gäller att se möjligheterna. Det är genom motgångar som man blir stark och framgångar skapas, säger StigWiklund.

Skidstipendiet, i likhet med stiftelsens övriga stipendier och stöd, går inte att ansöka om. Stiftelsen har ett nära samarbete med en rad aktörer i regionen och tillsammans letar de aktivt upp och håller koll på potentiella stipendiater.

Mottagarna ska enligt kriterierna vara mellan 17 och 19 år, ha en stark anknytning till Västernorrland och vara något av ambassadörer för idrotten och stipendiets riktlinjer. Det är inte bara de bästa årsresultaten som belönas. Stor vikt läggs också vid sportsligt uppträdande och förmågan att kämpa och satsa på sin idrott.