Sparbanksstiftelsen

Den Umeåbaserade konstnären Anastasia Savinova tilldelas Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium 2021.
Det prestigefyllda priset delas ut i form av en check på 100 000 kronor.
– Det känns fantastiskt. Som konstnär vill man fortsätta jobba även när man inte får uppskattning av det här slaget, men det är alltid skönt att veta att någon annan också tycker det är viktigt, säger Anastasia.

Stiftelsen motiverar beslutet på det här sättet: ”Anastasia Savinova visar ett rikt konstnärskap med stor bredd. Hon skärper betraktarens blick och med stark närvaro undersöker hon människans förhållande till naturen”.

– Finansiellt är det såklart ett välkommet tillskott och gör att jag kan investera ännu mer i mitt arbete. Jag har lite planer på vad jag vill göra framöver, ibland måste jag experimentera och då vet man inte hur resultatet kommer bli men här får jag en annan säkerhet och kan prova mig fram ännu mer, säger Anastasia.

Hennes verk behandlar ofta platsen, ekosystem och det intima sambandet mellan olika organismer. Senaste tiden har hon mest gjort skulpturer och arbetar just nu med en stor installation till en museiutställning. Hon är också inställd på videoverk till sommaren. Hennes kunnande spänner brett.

– Det finns så många olika medier och tekniker som jag använder mig av. Jag tecknar, skulpterar, gör performance, allt det här tycker jag är superintressanta sätt att försöka uttrycka mig och hitta vad som är gångbart utifrån de idéer jag har, säger hon.

Anastasia Savinova Anastasia Savinova Anastasia Savinova Anastasia Savinova

Smärtsamt och fascinerande projekt väntar

Ett framtida videoverk som nu kan bli verklighet är ett projekt som involverar hennes mamma och mormor hemma i Ryssland. Anastasia är född 1988 i Jekaterinburg, dåvarande Sovjetunionen, men uppvuxen i staden Samara längs floden Volga som hon räknar som sin hemstad.

– Både Uralbergen och Volga har gjort att jag blivit inspirerad av berg och vatten. Nu är planen att göra något på oss tre och hur vatten flyter mellan generationerna och kopplar oss samman. På en global nivå känns det smärtsamt att se hur glaciärisarna smälter men ändå fascinerande hur det uråldriga vattnet flyter ut som det vatten det en gång var för så länge sen, säger hon.

Anastasia är sedan några år tillbaka bosatt och verksam i Umeå.

– Här har jag min studio som är min trygga plats och jag rör mig ofta i skogen och runt älven. Men jag gör också mycket jobb utanför Umeå på mina resor och expeditioner i fjällen och från internationella konstnärsresidens, säger hon.

Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium går inte att söka och delas varje år ut till en ung och lovande konstnär med koppling till Västerbotten eller Västernorrland och syftar till att uppmuntra kulturlivet i regionen.

– Det känns oerhört inspirerande att även i år kunna dela ut Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium och lyfta fram konsten och de kreativa krafter som finns i regionen. I dessa tuffa tider förstår vi att stipendiesumman på 100 000 kronor betyder extra mycket och ger utrymme till fortsatt skapande, säger Johan Duvdahl, ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland.