Sparbanksstiftelsen

Årets mottagare av Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium till unga ideella krafter är Alexandra Wiberg, 26 år, och Simon Urbán, 21 år. Bägge bosatta i Sundsvall.
– Det här stipendiet är ett sätt för oss att ge något tillbaka till de unga eldsjälar som gör så mycket gott för vår region. De ideella verksamheterna är ju till stor del beroende av den sorts engagemang och insatser som Alexandra och Simon står för, säger Maria Hedblom, vd Sparbanksstiftelsen Norrland.

Kvartersteatern i Sundsvall har i många år bedrivit teaterverksamhet för barn, unga och vuxna. Vartannat år sätter vuxengruppen upp Sommarspelen på Norra Berget i Sundsvall och alla intäkterna går tillbaka till föreningen för att kunna bedriva verksamhet, framförallt barn- och ungdomsverksamhet. Just barn- och ungdomsverksamheten är en stor och uppskattad del av Sundsvalls fritidsliv, där de ideella krafterna spelar en viktig roll. Alexandra Wiberg har varit med i Kvartersteatern sedan hösten 2012 och är en av ungdomsledarna som brinner för det hon gör:
– Jag blev jätteglad, och lite chockad, när vår verksamhetsledare ringde upp mig. Det är så kul att få den här bekräftelsen och att de vill uppmärksamma det jag gör. Tack vare stipendiet kan jag lägga ännu mer tid och energi här och det känns fantastiskt att få den möjligheten, säger Alexandra.

Alexandra är utbildad civilingenjör men tiden på Kvartersteatern har fått henne att ändra sitt karriärval. Hon studerar nu pedagogik på distans för att bli matte-, teknik- och fysiklärare.
– Jag vill fortsätta jobba med ungdomar, framförallt ideellt. Men jag ser också fram emot att bli lärare. Jag vill inspirera ungdomarna till att våga göra precis vad de vill – att de ska tänka med hjärtat. Det handlar inte om pengar och prestige, utan att göra det man älskar, säger Alexandra.

För sju år sedan började årets andra stipendiemottagare, Simon Urbán, med körsång. Han kände tidigt att han ville engagera sig i körorganisationen.
– Jag hade tur som hade en körledare som la ner väldigt mycket tid och inspirerade mig till att stötta med det jag kan. Att vara med och driva utvecklingen framåt och se andra utvecklas är bland det roligaste – från att någon kan sjunga ett fåtal toner till att bli en körsångare. Och det är en sådan samhörighet här, kören blir som en extrafamilj, säger Simon.

Simon är en flitig körsångare och deltar i Alnö kyrkokör, Sundsvalls kyrkokör, Cantus, Sveriges ungdomskör och Nationella Ungdomskören. Han är också styrelsemedlem i Västernorrlands kyrkoförbund och genom förbundet arbetar han aktivt för fler ungdomskörer i Västernorrland. Att han utsetts till mottagare av Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium kom dock som en stor överraskning för honom.
– Det var verkligen inget jag förväntat mig men såklart riktigt kul och en boost att bli uppmärksammad. Jag känner mig hedrad över att folk ser det arbete jag lägger ner och dessutom att körsång uppmärksammas – det är helt makalöst, säger Simon.

Stipendiet uppgår till 15 000 kronor per mottagare och det här är sjätte året i rad som det delas ut. Enligt Sparbanksstiftelsen Norrlands stadgar ska det gå till unga ideella krafter som genom ideellt arbete och med egen drivkraft har modet att göra skillnad. Engagemanget ska vara av betydelse för andra människor och grupper i samhället.