Västerbottniska skidtalanger prisade

Fyra unga skidåkare från länet uppmärksammades med varsitt stipendium i samband med Västerbottens Skidförbunds årsmöte på Medlefors, Skellefteå, på söndagen. Bakom stipendiet står Sparbanksstiftelsen Norrland som vill uppmuntra talanger till fortsatt utveckling.

– Skidåkande av alla slag är starkt förknippat med vårt län och en viktig del av vårt kulturarv. Det är underbart att kunna uppmärksamma så många duktiga idrottare. Förhoppningsvis sporrar det dem ytterligare, säger Tommy Lundmark, styrelseledamot inom stiftelsen, som delade ut stipendierna.

Sportsligt uppträdande viktigt

Stipendierna som motsvarar 12 500 kronor vardera delas varje år ut till både alpina skidåkare och längdskidåkare. Stipendierna delas ut till en man och en kvinna inom varje gren. Dessa ska enligt kriterierna vara mellan 17 och 19 år, ha en stark anknytning till Västerbotten och vara något av ambassadörer för idrotten och stipendiets riktlinjer. Det är inte bara de bästa årsresultaten som belönas. Stor vikt läggs också vid sportsligt uppträdande och förmågan att kämpa och satsa på sin idrott.
– För unga idrottare är det otroligt betydelsefullt att få en sådan uppmuntran. Det är förstås extra hedrande för dem att det inte bara bygger på resultat utan även på personliga kvaliteter, att de är bra förebilder, säger Torbjörn Lundkvist, ordförande i Västerbottens Skidförbund.

2017 års stipendiater

  • Klara Abrahamsson, Umeå IFK (längd)
  • Gustav Kvarnbrink, Umeå IFK (längd)
  • Isak Öhman, UHSK Umeå (alpint)
  • Sara Lindström, UHSK Umeå (alpint)

På bilden: Klara Abrahamsson och Gustav Kvarnbrink tog emot varsin check av Sparbanksstiftelsen Norrlands utdelare Tommy Lundmark.