Sparbanksstiftelsen

Fem unga skidåkare från länet uppmärksammades med varsitt stipendium i samband med Västerbottens Skidförbunds årsmöte på Ansia, Lycksele, på söndagen. Bakom stipendiet står Sparbanksstiftelsen Norrland som vill uppmuntra talanger till fortsatt utveckling.

 – Det känns bra att kunna uppmärksamma dessa duktiga unga individer som gör skillnad i såväl klubbarna som i samhället i stort. Förhoppningsvis sporrar det dem ytterligare, säger Marita Fransson, huvudman inom stiftelsen, som delade ut stipendierna.

Sportsligt uppträdande viktigt

Stipendierna som motsvarar 12 500 kronor vardera delas årligen ut till alpina skidåkare och längdskidåkare. För första gången delades det i år även ut ett stipendium inom freeski/snowboard. Mottagarna ska enligt kriterierna vara mellan 17 och 19 år, ha en stark anknytning till Västerbotten och vara något av ambassadörer för idrotten och stipendiets riktlinjer. Det är inte bara de bästa årsresultaten som belönas. Stor vikt läggs också vid sportsligt uppträdande och förmågan att kämpa och satsa på sin idrott.
– För unga idrottare är det otroligt betydelsefullt att få en sådan uppmuntran. Det är förstås extra hedrande för dem att det inte bara bygger på resultat utan även på personliga kvaliteter, att de är bra förebilder, säger Torbjörn Lundkvist, ordförande i Västerbottens Skidförbund.

2018 års stipendiater och motiveringar

Ida Lundgren, IFK Umeå, tilldelas Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium 2018 (längdskidor)
”Det är tuff konkurrens i Idas åldersgrupp i Västerbotten. Det är flera som tävlar på den högsta nivån och som triggar varandra till framgång. Den senaste vintern har Ida fortsatt att utvecklas och hoppas att det ska fortsätta på det viset. Som person är Ida glad, positiv och träningsvillig och är därför också ett fint föredöme för yngre åkare. Ida tillönskas ett stort lycka till i sin fortsatta satsning.”

Jonathan Edman, IFK Umeå, tilldelas Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium 2018 (längdskidor)
”Jonathan är en extremt målmedveten och resultatfokuserad ung man. Både som löpare och skidåkare skördar Jonathan stora framgångar. Som skidåkare kom Jonathan igång ganska sent och de senaste åren har utvecklingen pekat rakt uppåt. Ett bra bevis på att man inte behöver specialisera sig tidigt. Jonathan önskas stort lycka till i sin fortsatta satsning.”

Lovisa Ness Björnudd, Brälappen Vännäs, tilldelas Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium 2018 (freeskii/snowboard)
”Under sitt första år på snowboardgymnasiet i Vännäs har Lovisa utvecklats både som person och åkare. Lovisa är en glad och positiv tjej som sprider åkglädje och pepp runt sig. Dagarna utan bräda på fötterna, vintertid, är lätträknade och hon tränar målmedvetet både på skoltid samt fritid. Under det gånga året har Lovisa tävlat med stor framgång i den nationella tävlingsserien SSS, Swedish Snowboard Series. Där vann hon serien totalt. Under SM i Skellefteå tog hon även hem första platserna i grenarna Big Air och Slopestyle.”

Ronja Lindberg, AK Vännäs, tilldelas Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium 2018 (alpint)
”Ronja är en glad och nyfiken tjej från Torrbölje, Nordmalings kommun som har valt att satsa allt på att lyckas i den alpina sporten. Hon är klarsynt att vägen till framgång är lång och ibland krokig men med sin starka drivkraft, klara målsättning och kärleken till den alpina sporten så har hon alla möjligheter att nå sina mål. Ett av delmålen är att inom tre säsonger vara aktuell för Europacuplaget. För att ha en möjlighet att kunna nå sina mål så valde Ronja tidigt att studera på skidhemmet i Tärnaby. I Tärnaby får hon ut maximalt med kvalitativ skidåkning. Hon har som de flesta alpina tävlingsåkarna haft sin beskärda del av skador som gjort att hon under två säsonger hindrats för att nå sina uppsatta mål. Den senaste skadan i ryggen (spricka i ryggkotor) var nära att sätta stopp men tack vare sin envishet har hon nu kämpat sig tillbaka och är nu redo att förverkliga sina mål.”

Mikael Larsson, AK Skellefteå, tilldelas Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium 2018 (alpint)
”Mikael har tränat och tävlat i Alpint under många år, han startade som femåring med stor glädje till skidåkning i och utanför pisten. När han fick börja tävla på riktigt visade sig gå riktigt bra med många fina placeringar både på distrikts och nationell nivå. Parallellt med skidåkningen har Mikael även varit en duktig fotbollsspelare och det var svårt att välja mellan de båda sporterna. Till slut blev det Tärnaby Alpina gymnasium, där han nu går sitt tredje år på Naturprogrammet och trivs mycket bra. Mikael har under 2017–2018 varit skadad, inledningsvis med körtelfeber under sommaren och hösten, därefter ett inflammerat sår på högerfoten som gjorde att skor eller pjäxor inte var att tänka på. Under denna tid har han genomfört de pass han klarat av, utan skor, på gymmet. Han började om att tävla till YJSM och gjorde bra ifrån sig med en 10:e plats i slalom, trots en lång skadeperiod på tre och en halv månad. Resterande säsong förbättrade han sina punkter i princip i varje tävling. Mikael har en stark självkänsla och han är noga med alla delar i sin träning. Mikael ställer upp för sin egen och andras klubbar, han är alltid villig och beredd att rycka in när det saknas funktionärer exempelvis vid tävlingar där han själv inte deltar. Mikael har under fjolårssäsongen ställt upp som funktionär i tre tävlingar arrangerade av annan klubb, alltid med en positiv inställning att vi hjälper varandra i distriktet. Mikael är även representant i elevrådet för sin klass och trivs bra med den rollen också. Mikael arbetar under sommaren på ICA Kvantum i Skellefteå och får beröm för sitt bemötande av kunder, sin noggrannhet och snabbhet.”

På bilden, från vänster: Jonathan Edman, Lovisa Ness Björnudd, Ida Lundgren och Mikael Larsson.