Sparbanksstiftelsen

Om stiftelsen

I en tid med löften om låga räntor och snabba kreditlösningar är sparbanksrörelsens grundläggande värderingar viktigare än någonsin. Vi ser det som en av vår tids mest angelägna frågor att få hushållen att ta färre finansiella risker och att få unga människor att se det hållbara värdet i att spara till sin framtid.

 

Sparbanksstiftelsen Norrlands historia inleddes under bankkrisen 1991 och löper parallellt med bildandet av Sparbanken Sverige som via Föreningssparbanken blev Swedbank. Under hela tiden har vårt syfte varit att som starka ägare i banken verka för att sparbanksrörelsens grundläggande idéer och värderingar bevaras och utvecklas. Att bankverksamheten blir en effektiv konkurrensfaktor på kreditmarknaden är ett viktigt medel för att uppnå det.

Vi är inte ensamma. Runt om i landet finns det i dag 24 sparbanksstiftelser som alla delar samma mål och som vid sidan om syftet att främja sparsamhet även främjar näringsliv, forskning, utbildning, idrott och kultur på platserna vi verkar. Sparbanksstiftelsen Norrland har en stor region som täcker Västerbottens och Västernorrlands län.

Som ägare i Swedbank får vi aktieutdelningar som återinvesteras i regionen där vi har ett särskilt fokus på unga. Vi är en stark partner till Ung Företagsamhet och ett antal för vår region viktiga kulturella verksamheter. Vi letar aktivt upp och stöttar lovande idrottare, konstnärer och eldsjälar. Till Swedbanks lokalkontor ger vi medel för att främja olika aktiviteter och hålla sparbanksrörelsens idéer levande. Via vårt riskkapitalbolag är vi dessutom en kraft att räkna med för innovativa företag i tillväxt.

Stiftelsen består av 20 huvudmän från Västerbotten och Västernorrland. De är ambassadörer för Swedbank och sparbanksrörelsens värderingar.

 

Verksamhetsområde för Sparbanksstiftelsen Norrland

Västerbottens län, 15 kommuner
Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Umeå, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs och Åsele.

Västernorrlands län, 7 kommuner
Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik.