Sparbanksstiftelsen

Härnösandsbaserade konsthantverkaren Emil Österholm, 34, mottog på fredagen 2019 års Konstnärsstipendium på 100 000 kronor. Stipendiet delas varje år ut till en ung och lovande konstnär med koppling till Västerbotten eller Västernorrland och syftar till att uppmuntra kulturlivet i regionen. 
– Det känns hedrande och jätteroligt. Stipendiet innebär en trygghet och arbetsro, vilket gör att jag kan fokusera på det som gjorde att jag valde att bli konstnär – att vara kreativ, säger Emil Österholm.

Stiftelsens motivering: ”Emil Österholm är en återvändare som skapar ett konstnärligt livsprojekt. En klassisk keramiker som innovativt utforskar lerans skulpturala möjligheter.”

 

Kovland-bördige Emil Österholms konstnärskap drivs av intresset och fascinationen för materialet lera. I hans skulpturer föreställande robotar och maskiner finns en stor portion humor, men han skapar även mer abstrakta verk som har ett större allvar i sig. Efter avslutad masterexamen i konsthantverk vid Göteborgs universitet flyttade Emil hem till Härnösand där han byggt en imponerande vedeldad brännugn.

– Leran har egenskaper som gör den så otroligt formbar och det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad man kan göra med den. Den vedeldade keramiken är ett arbetssätt jag dras till och att bo i Härnösand där släktingar äger skog gör det logiskt att bränna med ved, säger han.

Sparbanksstiftelsen Norrlands Konstnärsstipendium har blivit en eftertraktad utmärkelse bland länens konstnärer. Bland tidigare mottagare märks Monica L Edmondsson, Knutte Wester, Anders Sunna och Anna Hillbom.

– Konstnärsstipendiet är ett av de största i sitt slag i norra Sverige. Att få uppmuntra lovande konstnärer i vår region till fortsatta kulturgärningar är väldigt roligt. Emil Österholm en väldigt kreativ konsthantverkare och keramiker och det känns viktigt att få ge honom stöd på vägen, säger Maria Hedblom, vd för Sparbanksstiftelsen Norrland.

Emil Österholm och ett av hans konstverk Konst från Emil Österholm Konst från Emil Österholm

Emil Österholm och några av hans konstverk.
Fotograf: Karolina Lindkvist