Sparbanksstiftelsen

Henny Tjernqvist från Skellefteå och Fredrik Tenghall från Storuman är de första mottagarna av Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium till unga ideella krafter. Stipendiet syftar till att visa betydelsen av unga människors engagemang i stora och små samhällsfrågor, och vikten av att våga gå från tanke till handling.

Fredrik Tenghall, 25, Storuman

Motivering: Fredrik har lagt ner många ideella timmars arbete där han med stort engagemang grävt och byggt upp en down hill-bana för cykel i Bocksliden, Lycksele, för att ge andra ungdomar en arena för aktiviteter och möten. Med Bocksliden Bikepark har skidbacken Bockslidens säsong förlängts och backen används nu nästan året om. Fredrik sitter med i styrelsen för Aktiv Ungdom Lycksele, en nystartad förening där han är en god förebild för de yngre styrelsemedlemmarna. Fredrik är en ödmjuk och hjälpsam person som med ett leende alltid ställer upp när någon behöver hjälp.

– Jag är väldigt rörd och hade inte förväntat mig att uppmärksammas för mina insatser i lilla Lycksele, säger Fredrik.

Henny Tjernqvist, 15, Skellefteå

Motivering: Henny brinner för utsatta barn och mänskliga rättigheter. Hon väljer att fokusera på möjligheter i stället för hinder. Beslutsam, ödmjuk och fokuserad har hon bland annat använt sina tankar kring orättvisor och utsatthet till att sätta ihop en stor välgörenhetskonsert till förmån för Världens Barn. Hon är kreativ, orädd och framåt och en förebild för många unga. Sin musikalitet och sitt kulturintresse använder hon som redskap för att nå ut, påverka och nå sina mål. Henny är helt enkelt en grym tjej!

– Jag har svårt att tro att det är sant. Det känns jätteroligt och jag är väldigt tacksam, säger Henny.

Om Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium till unga ideella krafter

Stiftelsen delar ut fyra stipendier om vardera 12 500 kr till två stipendiater i Västerbottens län och två stipendiater i Västernorrlands län (där stipendiater utses under hösten 2016). Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium till unga ideella krafter tilldelas unga personer upp till 30-årsåldern som genom ideellt arbete och med egen drivkraft har modet att göra skillnad. Engagemanget ska vara av betydelse för andra människor och grupper i samhället. Stiftelsen vill med stipendierna visa betydelsen av unga människors engagemang i stora och små samhällsfrågor, och vikten av att våga gå från tanke till handling. Stipendieutdelningen sker i samarbete med Folkbildning Västerbotten som står för urvalet. Höstens urval i Västernorrland kommer att hanteras av en lokal partner där.