Sparbanksstiftelsen

Silin Abdel Hafez är rådgivare på Swedbank i Skellefteå och har tagit sig an uppdraget att väcka det ekonomiska intresset hos Skellefteås barn och ungdomar. Genom inspirerande och engagerande föreläsningar i Ung Ekonomi besöker Silin skolor och föreningar i kommunen och berättar om pengar och sparande. Vi fick en pratstund med Silin för att höra mer om hennes uppdrag med att öka den ekonomiska kunskapen hos barn.

– Det roligaste med att föreläsa är att känna att jag kan göra skillnad, säger Silin.

Varför är det viktigt att lära sig om ekonomi i tidig ålder?

Ekonomi är något som borde undervisas om i tidig ålder för att man ska kunna få tips och råd inför framtiden och för att minska risken att få ekonomiska bekymmer vid senare ålder. Det är extra viktigt att man når ut till ungdomarna i tidig ålder för att skapa så goda förutsättningar som möjligt inför vuxenlivet. Ekonomi är en sådan viktig del i våra liv om inte ännu viktigare i dessa tider.

Vad är det roligaste med att föreläsa?

Det roligaste med att föreläsa är att känna att jag kan göra skillnad och att kunna nå ut till så många olika målgrupper. Det är kul att föreläsa för dom unga för att dom visar att dom är nyfikna, engagerade och ställer en massa frågor.

Vilken är den vanligaste frågan du får när du föreläser?

Jag brukar få väldigt många olika frågor, men en fråga som är ganska vanlig är ”Vad ska jag göra för att bli rik?”. Det känns hedrande och roligt att se att ungdomarna är så intresserade och ställer många bra frågor.

Vilket är ditt bästa spartips?

Mitt bästa spartips är att ha en automatisk överföring till sparkontot. På detta sätt så behöver du inte lägga så mycket tid på detta men även det viktigaste av allt är att du vet att det blir gjort.

Vill du veta mer om hur Swedbank utbildar barn och ungdomar i privatekonomi eller boka en föreläsning?

Ung ekonomi – utbildning för unga om privatekonomi | Swedbank

På huvudbilden: Silin samarbetar med Annika Holmgren (tv), biträdande kontorschef på Swedbank i Skellefteå, och Therese Wiklund (th), projektledare i Ung Ekonomi på Swedbank. Tillsammans bildar de ett team som brinner för att främja ekonomiskt intresse hos barn och ungdomar.