Sparbanksstiftelsen

På morgonen den 27 januari var det utdelning av Swedbank och Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium för Unga Ideella Krafter 2022 i Västernorrland. Stipendiet gick till My Nilsson och Birk Ehinger, som förärades med 15 000 kronor vardera.
– Det känns både roligt och fint att få dela ut stipendiet till My och Birk. Med sina insatser har de visat vad som är möjligt genom att gå från tanke till handling, säger Frida Anundsson, vd för Sparbanksstiftelsen Norrland.

Swedbank och Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium för Unga Ideella Krafter tilldelas unga personer som genom ideellt arbete och med egen drivkraft har modet att göra skillnad. Stipendiet för 2022 delades ut av Frida Anundsson och Swedbank Härnösands kontorschef Beatrice Johansson vid Härnösands kommuns Företagsfrukost. Stipendiet tilldelas unga personer som genom ideellt arbete och med egen drivkraft har modet att göra skillnad.
– Med stipendiet vill vi lyfta betydelsen av unga människors ideella insatser i samhället. My har ett stort engagemang i rättvisefrågor och har varit drivande i bland annat Ukrainaprojektet i Härnösand, som har gjort en ovärderlig insats för kvinnor och barn som har drabbats av kriget i Ukraina. Birk är en sann eldsjäl som brinner för friluftsliv och hans ideella arbete i scoutföreningen betyder mycket för många unga i Härnösand, säger Frida Anundsson.

Bägge stipendiaterna blev glatt överraskade när de fick veta att de hade tilldelats stipendiet. My Nilsson berättar:
– Först kändes det lite konstigt att stipendiet skulle gå till just mig, eftersom vi är så många fler som är involverade i projektet. Men jag är så klart glad att våra gemensamma insatser uppmärksammas. När kriget i Ukraina startade kände jag mig hjälplös och arg över att inte kunna göra något.

Även Birk Ehinger säger att han blev riktigt förvånad över att få stipendiet, som han hade hört talats om tidigare men inte trodde att han skulle tilldelas.
– Jag var både chockad och väldigt glad, faktiskt. Självklart känns det bra att få uppskattning, förutom allt man får uppleva tillsammans med alla glada människor i scoutföreningen. Jag har alltid haft ett stort naturintresse och det är jätteroligt att få lära andra om hur man ska göra och bete sig i skogen. Det är fint att se hur mycket barnen lär sig och tar med sig i livet.

Juryns motivering:

My Nilsson brinner för rättvisefrågor och var en av de drivande krafterna i Ukrainaprojektet i Härnösand. I samarbete med Hoppets Stjärna har de samlat in alltifrån mat, varma kläder och skor till medicin och madrasser, som skickades med lastbilar till Ukraina. My deltog själv på en av resorna. Dessutom har många flyktingar i Härnösand, främst kvinnor med barn, fått hjälp med allt som hör till ens vardag i ett nytt land. My har även startat ”Seeds of Hope” i samarbete med Hoppets stjärna, som ska inspirera ungdomar att engagera sig ideellt, över partigränser, och verka för en bättre värld.

Birk Ehinger är med stort hjärta och själ engagerad i KFUM:s scoutförening i Härnösand. Han är lojal, rättvis och en riktig förebild för de yngre deltagarna, och ser till att regler efterlevs likväl som att han vurmar för att kaffet på elden är varmt och smakar gott. Inte alltför sällan är det Birk som låser lokalens dörr när sista deltagaren gått hem. Birk är verkligen en sann eldsjäl som brinner för friluftsliv, hantverk och sociala sammanhang och hans ideella engagemang i scoutföreningen är guld värt.

 

På bilden: Beatrice Johansson, kontorschef Swedbank Härnösand; Emma Nilsson representerade stipendiat My Nilsson som inte hade möjlighet att närvara; stipendiat Birk Ehinger och Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland.