Sparbanksstiftelsen

Magdalena Fjällström (TIK Fjällvinden), Wilhelm Hedenberg (UHSK Umeå), Olivia Persson (Storumans IK) och Carl Schogster (Täfteå IK) är mottagare av Sparbanksstiftelsen Norrlands Ungdomsstipendium i alpint och längdskidåkning. Stipendierna som innebär 12.500 kronor till vardera idrottare delades ut på söndagen i samband med Västerbottens Skidförbunds årsstämma i Skellefteå.

Sparbanksstiftelsen Norrland letar tillsammans med Västerbottens Skidförbund aktivt upp och stödjer unga lovande utövare inom alpint och längdåkning. Stipendierna delas ut till en man och en kvinna inom varje gren. Dessa ska vara mellan 17 och 19 år, ha en stark anknytning till Västerbotten och vara något av ambassadörer för idrotten och stipendiets riktlinjer. Det är inte bara de bästa årsresultaten som belönas. Stor vikt läggs också vid sportsligt uppträdande och förmågan att kämpa och satsa på sin idrott.

– Vi vill göra skillnad för dessa duktiga idrottsungdomar. Inom skidvärlden finns inga stora sponsorpengar för unga vilket innebär att familjerna ofta får finansiera idrottandet långt upp i åldrarna. Det här är ett sätt att belöna ungdomarna och sporra dem för framtida satsningar, säger Tommy Lundmark, Sparbanksstiftelsen.

– Det känns jättekul att få uppskattning för allt slit man lägger ner. Jag är väldigt tacksam och hedrad, säger Olivia Persson, Storumans IK.

Stipendierna som vardera motsvarar 12.500 kronor delas ut i samarbete med Swedbank. Det är ett utdelningsstipendium som inte går att ansöka om.

JURYNS MOTIVERINGAR:

Sparbanksstiftelsen Norrlands Ungdomsstipendium 2014 Alpint

Wilhelm Hedenberg, UHSK Umeå: ”Wilhelm är en snäll och trevlig grabb som alltid har ett leende över att ge till andra. Han har i många år kämpat och givit sitt hjärta till den alpina skidåkningen. Han var en duktig hockeyspelare och löpare i ung ålder som valde att lägga sin satsning på alpin skidåkning. Han har varit och är en bra ambassadör för sin idrott och är alltid seriös och visar ett sportsligt uppträdande. Wilhelm har genom sitt gedigna arbete rönt bättre och bättre resultat i backen, vilket visar att ett hårt och långsiktigt arbete lönar sig i slutändan.”

Magdalena Fjällström, TIK Fjällvinden: ”Magdalena är en tjej som visat på stort engagemang och drivkraft inom sporten där hon redan som ungdomsåkare fått axla väldigt höga förväntningar på stora resultat. Nu inför säsongen 14/15 är hon uttagen att representera Svenska damlandslaget i alpint, något som visar på att hårt arbete kan löna sig. Hon är en stor ambassadör för sporten inom Västerbotten samt inom Fjällvinden där den långa traditionen av alpin utförsåkning de senaste åren haft en kraftig minskning av utövare på ungdomssidan. Magdalena kännetecknas av att alltid försöka förbättra sitt idrottande och trots att hon tidigt i karriären visat goda egenskaper inom alpint har hon alltid satt upp nya mål och kämpat hårt för att försöka nå dem. Vi känner att Magdalena är ett gott föredöme för unga där hon alltid ställer upp och tar sig tid med barnen oavsett om det är på träningar, tävlingar eller mästerskap.”

Sparbanksstiftelsen Norrlands Ungdomsstipendium 2014 Längd

Olivia Persson, Storumans IK: ”Bland annat skadade revben och sjukdom sätter inte stopp för Olivia. Det är med stor glädje vi ser hur hon brinner för längdskidåkningen och med hennes varma hjärta är hon en uppskattad vän i skidspåret. Vi ser fram emot kommande säsonger med henne i spåren och önskar henne all lycka i framtiden!”

Carl Schogster, Täfteå IK: ”Trots motgångar som sjukdomar och skador har Carl visat tränings- och tävlingsmotivation under det gångna året. Carl är en social, omtänksam och god kamrat som har många vänner i skidspåret som han stöttar och hejar fram. Vi ser fram emot att följa Carls utveckling i längdskidspåret och vi önskar han lycka till med träning och tävling inför de kommande skidsäsongerna.”