Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/wwwroot/sparbanksstiftelsennorrland.se/wp-content/themes/sparbanken/framework/includes/minify/src/Minifier.php on line 227
Kramfors-konstnär tilldelas prestigefyllt stipendium – Sparbanksstiftelsen

Kramfors-konstnär tilldelas prestigefyllt stipendium

Det blir Oscar Kaleva Karlsson som tilldelas Sparbankstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium för 2023.
Priset är en check på 100 000 kronor.
– Jag känner mig otroligt smickrad, hedrad och glad. Det här tror man bara ska hända andra konstnärer och så händer det mig! Det här kommer ge mig ett lugn i skapandet, säger Oscar.

Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium går inte att söka och delas varje år ut till en ung och lovande konstnär med koppling till Västerbotten eller Västernorrland och syftar till att uppmuntra kulturlivet i regionen.
– Det känns så rätt att lyfta fram konsten och de kreativa krafter som är verksamma i vår region. Det finns ett stort antal duktiga talanger vilket gör valet av stipendiat extra inspirerande, säger Anna Norberg, ordförande i konstnärsjuryn i Sparbanksstiftelsen Norrland.
Utdelningen skedde den 12 maj vid årsstämman på Medlefors Folkhögskola i Skellefteå. Med på utdelningen närvarade också representanter från Swedbank.
Frida Anundsson, vd för Sparbanksstiftelsen Norrland:
– Vi har valt att återinvestera en del av utdelningen från vårt ägande i Swedbank för att främja just konst och kultur i vårt närområde. Vi är också stolta över att konstnärsstipendiet är ett av de största i sitt slag i norra Sverige.

Så här lyder motiveringen:
”Med garn, spik, tuschpennor och återvunnet material skapar Oscar avväpnande och lustfyllda verk med stark integritet och konstnärlig precision”.
38-årige Oscar kommer ursprungligen från Kalmar men flyttade till Bredsätter, en liten by mellan Kramfors och Härnösand, eftersom hans fru Malin har rötterna i trakten.
Han har studerat på konsthögskolan i Stockholm och fastnade för att skapa sina konstverk i trä med handverktyg och just nu extra mycket med motorsågen.
– Jag ogillar sågklingor men motorsågen är ändå fantastisk, jag har blivit lite frälst av den. Jag har ingen ateljé att jobba i här men det är en begränsning som jag snarare går igång på och det gör att jag kan jobba med ganska stora verk. Jag har en tendens att använda mycket material och det finns det gott av här, säger Oscar.

Just nu jobbar han på ett verk som heter ”Vi ska åt samma håll” som ska upp på Varvsberget i Örnsköldsvik för beskådning. Precis som Oscars övriga alster utgår han ofta från trä eller material som han hittat och återvunnit.
– Jag försöker vara ombytlig. Senaste tiden har materialet varit mycket trä och det är sånt som är redan nedhugget eller det jag kommit över på annat sätt. När jag målar och ritar är det ofta med barnens färger eller det jag köpt på leksaksaffären, säger Oscar.
– Ibland kan jag hitta material i en skrotcontainer eller om någon river en altan så brukar jag få ta det jag vill. Jag gillar att det kommer i den form det gör, det är målat, slitet och nött på olika sätt och när man sätter ihop det blir det ett möte jag gillar, menar han.
Stipendiet gör att han kan slappna av på ett annat sätt i sitt arbete med konsten.
– Det har liksom infunnit sig ett lugn och det har att göra med att det nu finns pengar för en tid framöver. Jag är precis i det läget man ska vara som konstnär. En drömsituation, säger Oscar.

 

På bilden: En stolt och glad Oscar Kaleva Karlsson prisades för sitt konstnärsskap med 100 000 kronor. Han flankeras här av Frida Anundsson, vd för Sparbanksstiftelsen Norrland, Anna Norberg, ordförande i konstnärsjuryn i Sparbanksstiftelsen Norrland samt Johan Duvdahl, ordförande Sparbanksstiftelsen Norrland.