Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/wwwroot/sparbanksstiftelsennorrland.se/wp-content/themes/sparbanken/framework/includes/minify/src/Minifier.php on line 227
Parasportare hyllas med stipendium på SHL-matcher – Sparbanksstiftelsen

Parasportare hyllas med stipendium på SHL-matcher

Premiärutdelningen av Sparbanksstiftelsen Norrlands nya parasportstipendium sker nu i november.
Ellen Westerlund, skidåkare från Domsjö som studerar i Lycksele, tilldelas utmärkelsen Årets idrottare.
Norrlandskustens Framefotbollsklubb Timrå utses till Årets förening.
– Det känns helt otroligt, det här kommer hjälpa mig i min satsning, säger Ellen.
– Vi är inte vana att uppmärksammas så det här känns fantastiskt, säger Emelie Melander, klubbordförande.

Tidigare i år skapade Sparbanksstiftelsen Norrland ett helt nytt stipendium på 60 000 kronor som fördelas över fyra stipendier till regionala föreningar och idrottare inom parasport.
Det första stipendiet på 15 000 kronor går alltså till Ellen Westerlund, som tävlar för Vårby IK Örnsköldsvik, och delas ut i Hägglunds Arena den 16 november i samband med Modos match mot IK Oskarshamn. Utdelare är Caisa Appelbrant, kontorschef på Swedbank Örnsköldsvik.
– Ellen har gjort avtryck som en ung talang som redan tagit för sig och tävlat i världscupen och på VM. Vi vill gärna uppmärksamma vilka drivna förebilder det finns inom parasporten i vår region som dagligen visar att allt är möjligt, oavsett vilka förutsättningar man har, säger Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland.
Ellen studerar till vardags på skidgymnasiet i Lycksele och brinner för sin satsning mot världseliten. Målet är att delta på Paralympics i Milano/Cortina 2026.
– Jag hade svårt att ta in det när jag fick beskedet om stipendiet. Jag har fått kämpa en hel del med mig själv eftersom jag åkte och jämförde mig med de utan funktionshinder till en början. När jag kom med i parasportlandslaget öppnades en helt ny dörr och jag insåg att jag kan fajtas med de bästa. Det här stipendiet gör att jag får möjlighet att åka på höghöjdsläger i min satsning mot Paralympics, säger Ellen.
Ellen tävlar i klassen LW9 som betyder stående åkare med en kombination av funktionsnedsättning i arm(ar)/ben. Hon hyllar förutsättningarna som ges i Lycksele.
– Skolan har hjälpt mig så mycket och anställt en till tränare som kan vara mycket med mig. Det gör att jag kan utvecklas på ett helt annat sätt, säger hon.

Den 28 november är det dags för Årets lag, Norrlandskustens Framefotbollsklubb Timrå, att motta priset inför tusentals åskådare i SCA Arena i samband med Timrå IK:s match mot Rögle BK. Beatrice Johansson, kontorschef i Timrå, är utdelare.
– Spelarna tycker att det här är jättestort och alla är superexalterade, vi fattar fortfarande inte att vi ska uppmärksammas så här. Pengarna kommer hjälpa oss att köpa in en till framerullator eller gåstol och kanske lite annan utrustning, så att vi kan erbjuda fler barn en lustfylld och viktig rörelse, säger Emelie Melander.
Hon och sambon Peter Rönnqvist startade klubben 2021 eftersom den närmaste framefotbollsklubben fanns i Stockholm. Pendlingen till sonens träning varannan helg gjorde att de tog saken i egna händer.
– Vi bestämde oss för att prova och nu är vi sju spelare som alla bidrar att varannan söndag blir till en bättre dag. De här barnen mår så bra av rörelse, men tyvärr är det ofta en kamp för barnens rättigheter att röra sig på lika villkor. Regionen godkänner inte framerullator till alla med funktionsvariationer eftersom den används till en fritidsaktivitet, säger Emelie.
En framerullator eller gåstol kostar mellan 8000–15000 kronor.
– För våra spelare och föräldrar kan det vara en kamp att få ihop det ekonomiskt. Det kan ofta bli vabbande och då blir dyr utrustning extra kännbart. Det här stipendiet betyder så otroligt mycket och nu hoppas vi kunna välkomna fler barn in i parasportvärmen, säger Emelie.

Det är tack vare utdelningen från Sparbankstiftelsen Norrlands ägande i Swedbank som gör det möjligt att dela ut dessa stipendier.
– Det känns särskilt bra att uppmuntra eldsjälar som Emelie och hela gänget i framefotbollsklubben. Vi bidrar gärna till att skapa möjligheter som leder till att fler barn kommer ut i aktivitet – oavsett vilka utmaningar som finns, säger Frida Anundsson.

 

MOTIVERINGAR:

Ellen Westerlund, längdskidåkare, Vårby IK Örnsköldsvik:
Att göra debut i världscupen och på VM som 16-åring avslöjar mycket om Ellen som skidåkare. Här finns det talang i massor och en inställning till skidsporten som är guld värd. Att Ellen känner sig som starkast i uppförsbackar avslöjar att det finns ett pannben som kan bära henne hur långt som helst. Förhoppningsvis hela vägen till Paralympics i Milano-Cortina 2026!

Norrlandskustens Framefotbollsklubb Timrå:
När enda alternativet var att pendla från Timrå till Stockholm för att spela framefotboll, ja då tog Emelie Melander och sambon Peter Rönnqvist saken i egna händer för två år sedan. Bildandet av Norrlandskustens Framefotbollsklubb Timrå har blivit en möjliggörare för barnen i regionen att idrotta på sina egna villkor. I dag har klubben sju stolta utövare som brinner för sin framefotboll!